piątek, 4 sierpnia 2017

Ubytek naturalny biuro rachunkowe Lódź

Ubytek naturalny – zmniejszenie ilości składników majątkowych powstałe bez udziału człowieka, mieszczące się w granicach norm, spowodowane:

  • działaniem czynników biologicznych lub klimatycznych,
  • właściwościami fizycznymi lub chemicznymi,
  • warunkami magazynowania lub transportu,
przykładowo wskutek wysychania, odparowywania, rozsypywania się, korozji lub erozji.

Najczęściej występujące rodzaje ubytków naturalnych zyskały własne nazwy:
  • rozkurz – ubytek powstały wskutek rozpylania w trakcie przeróbki, przesypywania, rozważania itp.
  • upiek – ubytek wagowy ciasta podczas pieczenia, głównie wskutek odparowania wody

1 komentarz:

  1. Ilościowe zmniejszenie masy lub wymiaru przechowywanego zapasu spowodowane zachodzącymi procesami biochemicznymi i fizycznymi oraz czynnościami manipulacyjnymi, któremu nie można zapobiec przy obecnym stanie wiedzy oraz dostępnej i opłacalnej technologii.

    OdpowiedzUsuń